XX PREMIS BUTACA DE TEATRE DE CATALUNYA

Un aire de família, l’espectacle amb més nominacions a la 20a edició dels Premis Butaca

Ahir es va celebrar la Festa Estrella Damm – Nominats Premis Butaca 2014, on es van anunciar els nominats dels premis que reconeixen, per votació popular, les millors produccions escèniques vistes al nostre país en la darrera temporada. 30 produccions i 80 professionals han estat nominats en aquesta emblemàtica vintena edició. S’obre ara el període de votacions, que es realitza exclusivament mitjançant la web www.premisbutaca.cat fins al 16 de novembre. La gala de lliurament dels guardons se celebrarà al Teatre Principal el dilluns 24 de novembre. Amb motiu dels seus 20 anys, els Premis Butaca organitzen una jornada de reflexió al voltant del teatre i el seu públic

Els Premis Butaca de Teatre de Catalunya han obert les seves votacions per tal de decidir quines han estat les millors produccions escèniques que s’han vist al nostre país la darrera temporada i als artistes nominats. Es pot votar a través de la seva web www.premisbutaca.cat, fins el proper dimecres 16 de novembre. Per sisè any consecutiu, aquests guardons es lliuraran a Barcelona. En aquesta ocasió, serà el Teatre Principal (Les Rambles, 27. Barcelona), on el dilluns 24 de novembre es farà la gala de lliurament, que cada any reuneix a la majoria de professionals del sector. Enguany els guardons de teatre per excel·lència de Catalunya inclouen 19 categories. Per celebrar els seus 20 anys i amb la col·laboració de l’Arts Santa Mònica, el Goethe Institut i el British Council, els Premis Butaca convoquen el proper 8 de novembre a l’Arts Santa Mònica (Les Rambles, 7), d’11.30 a 14.00 hores, una jornada de reflexió al voltant del teatre actual i el seu públic, amb Thomas Ostermeier (director artístic de la Shaubühne de Berlín), Declan Donellan (dramaturg, director i cofundador de la companyia Cheek by Jowl), Carme Portaceli (dramaturga i directora de teatre), Xavier Albertí (director del Teatre Nacional de Catalunya) i Lluís Pasqual (director del Teatre Lliure).

Les nominacions. El muntatge Un aire de família (Teatre Romea/Intent Produccions), amb set nominacions, lidera el rànquing dels espectacles més nominats. Per sota es troben, amb sis nominacions, El caballero de Olmedo (Teatre Lliure), L’orfe del clan dels Zhao (La Perla 29), Informe per a una Acadèmia (Gatcapat/Temporada Alta/Julio Manrique/Sílvia Pérez Cruz) i Doña Rosita la soltera o el lenguaje de las flores (TNC). Els nominats a millor muntatge teatral són Traduccions / Translations (La Perla 29), Terra de ningú (TNC), El caballero de Olmedo (Teatre Lliure), L’orfe del clan dels Zhao (La Perla 29) i Un aire de família (Teatre Romea/Intent Produccions). Com a millor actor, estan nominats Ivan Benet per Informe per a una Acadèmia, Òscar Muñoz per La nit just abans dels boscos, Pere Arquillué per Un enemic del poble, Julio Manrique per L’orfe del clan dels Zhao i Francesc Orella per Un aire de família. Pel que fa a les actrius, les nominades a millor paper protagonista són Gemma Brió per Llibert, Clara Segura per La rosa tatuada, Carlota Olcina per Pulmons, Carme Elias per Al galop i Emma Vilarasau per Els dies feliços. En la categoria de muntatge de petit format, els nominats són Llibert (Cia. Les Llibertàries), La nit just abans dels boscos (TNT-CAET/Arsènic Creació), Pulmons (Sixto Paz Produccions), Informe per a una Acadèmia (Gatcapat/Temporada Alta/Julio Manrique/Sílvia Pérez Cruz), L’encarregat (Teatre Lliure) i El Drac d’Or (Teatre invisible). Marry Me a Little (T.Lliure/Hold On Company/Espai l’Amistat), La Gran Duquessa de Gerolstein (Associació Artdevellut) i Germans de Sang (Germans de Sang) estan nominats com a millor musical. I en la categoria de dansa, els nominats són B. Flowers (Cia. Marta Carrasco), Capricis (Àngels Margarit/Cia. Mudances/Grec’13) i La Capitana (TNC).

Els guanyadors de la passada edició. Entre els premis destinats a diferents categories d’arts escèniques l’any 2013, Els Feréstecs (Teatre Lliure) es va endur els guardons de millor muntatge, millor direcció (Lluís Pasqual), millor actriu de repartiment (Laura Conejero), millor vestuari (Alejandro Andújar) i millor caracterització (Eva Fernández). Smiley va rebre els reconeixements al millor espectacle de petit format, millor actor teatral (Albert Triola) i millor text teatral (Guillem Clua). Siena (Cia. La Veronal/Mercat de les Flors/Hellerau Centre Europeu de Dresden) va rebre el premi al millor espectacle de dansa i La dona vinguda del futur (TNC), el guardó a millor espectacle familiar. Emma Vilarasau es va endur el guardó de millor actriu per Barcelona.

Foto: JM Bergés.

Deja un comentario

Tu dirección de correo electrónico no será publicada. Los campos obligatorios están marcados con *