Només van ‘Gaudí’ uns quants…

La gala de lliurament dels premis Gaudí de l’Acadèmia del Cinema Català, celebrada al teatre Artèria Paral · lel de Barcelona, ​​ha rebut multitud de crítiques en les xarxes socials. 

Fins i tot la productora de Pa Negre, Issona Passola, va comentar a l’hora de lliurar un dels premis que el cavall de la pel · lícula era menys animal que “els guionistes de la gala, que han fet cadascuna …”. 
 

La vetllada, feta sota la direcció artística de l’actor, director i president de l’Acadèmia Joel Joan, va començar amb una mica de retard sobre l’horari previst i mentre encara ressonaven fora els xiulets de protesta de bombers i Mossos d’Esquadra contra les retallades.

L’actor i cantant valencià Xavi Mira i l’actriu Alba Florejachs han estat els encarregats de presentar-la.

Entre els assistents a la gala, a més d’alguns dels guanyadors, figuraven el president de la Generalitat, Artur Mas, el conseller de Cultura, Ferran Mascarell, blanc de les bromes dels presentadors. 
 
 Precisament Mira va criticar, en forma de ‘brometa‘, al president de la Generalitat. Després retreure les retallades del govern català, va demanar un aplaudiment per a Mas. Aquest va ser tebi, aspecte que va destacar Mira – “justet” -. Més tard, el mateix presentador es va disfressar de robot i va comentar que li faltava un braç producte “de les retallades, perquè com han tancat tots els quiròfans …”. 
 
Els humoristes van anar més enllà amb el conseller de Cultura, Ferran Mascarell. Després retreure-li també les retallades per al món cultural, van demanar als assistents un aplaudiment. A continuació, van demanar també un aplaudiment per al cavall de Pa Negre. “Aplaudeixen més al cavall que a vostè”, li van deixar anar a un Mascarell amb cara de circumstàncies. Assegut darrere seu, l’ex alcalde Jordi Hereu sí que semblava passar-s’ho bé. 
 
 
Quan l’actriu Verónica Echegi pujava a l’escenari a recollir el premi, Alba Florejachs es va resistir a donar-li l’estatueta per interpretar un gag que ningú va aplaudir. 
La gala, a més, va comptar amb un gran nombre de gags, que pretenien ser graciosos però que no van aixecar ni tan sols aplaudiments. 
Un dels moments més emotius de la nit es va produir quan el productor i director Pere Portabella va recollir el Gaudí d’honor. Primer Luis Tosar i després el propi Portabella recordant al mort Jordi Dauder, “del qual trobarem a faltar la seva veu combativa i republicana”, un actor encara nominat per la seva participació a “Catalunya über alles!”.
“Catalunya ha estat un espai on els corrents artístics han tingut un espai”, ha apuntat Portabella qui va dir: “no hem de separar l’art i la política i precisament avui ha mort una persona que era exemplar, Antoni Tàpies”.
Portabella va voler desdramatitzar la tan anunciada crisi del cinema en dir que viu “en un moment exultant” i va reflexionar que “les dificultats passen per un sistema de producció i distribució que han quedat obsolets, en què l’espectador ha passat a ser usuari, exigeix immediatesa i vol participar “.
El cinema, va afegir, “cal instal · lar a la pantalla global i ha d’explorar la retribució econòmica”.
El periodista de RAC1, Jordi Basté, l’ha resumit amb un “la gala no va estar bé, però llarga vida als premis”. D’altra banda, ‘Mentre dorms’ de Jaume Balagueró ha estat la vencedora de la nit després d’emportar-sis de les 15 estatuetes a les quals optava. La segona més guardonada ha estat ‘Eva’, de Kike Maíllo, que s’ha portat cinc dels 16 premis als quals era candidata.
Avui, el conseller de Cultura de la Generalitat, Ferran Mascarell, ha renyat al president de l’Acadèmia del Cinema Català, Joel Joan, en criticar que la gala dels premis Gaudí no li va agradar “gens” perquè no aportava autoestima al sector del cinema.
En el tradicional rebuda als guanyadors al Palau de la Generalitat, Mascarell s’ha mostrat contundent: “La gala no em va agradar gens, res, res, res”, ha dit, i ha lamentat sobretot l’associació entre política i corrupció present en alguns números musicals. “S’ha d’admetre que en l’àmbit de la política potser hi ha molts corruptes, però també hi ha qui no ho són”, ha recordat Mascarell, i també ha retret al sector del cinema que es queixi constantment. “Hi ha gent que té menys dret a queixar-se”, ha dit veladament, en clara al · lusió al pressupost de la Conselleria per a aquest any, que prima als creadors i entre ells als cineastes més que als grans equipaments, els més afectats pels retalls.

Film en català: “Eva”
Film en una altra llengua: “Mientras duermes”
Director: Jaume Balagueró (“Mientras duermes”)
Guió: Alberto Marini (“Mientras duermes”)
Actor: Luis Tosar (“Mientras duermes”)
Actriu: Verónica Echegui (“Katmandú”)
Actor secundari: Lluís Homar (“Eva”)
Actriu secundària: Vicky Peña (“Catalunya über alles!”)
Fotografia: Arnau Valls Colomer (“Eva”)
Muntatge: Guillermo de la Cal (“Mientras duermes”)
Música Original: Bebo Valdés (“Chico & Rita”)
Direcció artística: Laia Colet (“Eva”)
So: J.Rossinyol, O.Tarragó i D.Calleja (“Mientras duermes”)
Efectes especials: A.Balseiro, Ll.Castell i J.García (“Eva”)
Direcció producció: Victòria Borràs i Jordi Berenguer (“Bruc”)
Maquillatge i perruqueria: Amparo Sánchez i Caitlin Acheson (“Bruc”)
Vestuari: Ariadna Papió (“Bruc”)
Film europeu: “El discurso del rei”, de Tom Hooper
Curt: “Ahora no puedo”, de Roser Aguilar
Documental: “Barcelona, Abans que el temps ho esborri”, Mireia Ros
Millor film animació: “Chico & Rita”, de Trueba-Mariscal-Errando
Film per a TV: “14 d’abril, Macià contra Companys” (M.Huerga)
Gaudí d’honor per una trajectòria: Pere Portabella


Fotos: Glòria Fernàndez

Fonts: 
http://cultura.e-noticies.e
http://www.abc.es

Deja un comentario

Tu dirección de correo electrónico no será publicada. Los campos obligatorios están marcados con *